Din digitale ordbog

Whistleblower definition

Whistleblower definition – En whistleblower er person, som afdækker og informerer om forhold, som vedkommende anser som krænkende eller direkte ulovlige. Whistlebloweren informerer myndigheder eller offentligheden om uredelige eller ulovlige forhold på arbejdspladsen. Dette lovbrud kan for eksempel være svindel, korruption eller krænkende adfærd.

Et eksempel på dette kan være en ansat i en virksomhed, som går til chefen med oplysninger om en anden ansats ulovlige gerninger.

Whistleblowing er en balancegang mellem loyalitet over for arbejdspladsen og ansvar over for loven, idet en whistleblower ofte bliver anset som en “sladrehank”. Juridisk befinder en whistleblower sig ofte i et lovgivningsmæssigt gråzoneområde mellem loyalitet mod arbejdsgiver eller lignende – og et ansvar i henhold til ytringsfriheden.

En whistleblower har haft tendens til ofte at bringe sin egen ansættelse eller sikkerhed i fare for at oplyse om forhold, som personen mener, at offentligheden bør kende til.
I Danmark er vi interesserede i sandheden, hvorfor det er vigtigt at whistleblowers er beskyttet. EU har udformet lovtekster, der værner om whistleblowers sikkerhed, i form af en whistleblowerordning. Denne træder i kraft som dansk lov i slutningen af 2021. Dette betyder, at virksomheder ikke må straffe deres ansatte for whistleblowing. Disse whistleblowerordninger indbefatter at whistlebloweren er anonym, hvilket sikrer denne persons sikkerhed og ansættelse.

Det vil sige, at selve handlingen – at informere om lovbruddet – kaldes whistleblowing – og personen er en whistleblower.

https://whistlesystem.com/

Læs også definitionen af en superskurk her.

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: