Din digitale ordbog

Træls Definition

Træls er oprindeligt et jysk udtryk for noget som er irriterende, ærgerligt, anstrengende, besværligt eller ubehageligt. Oprindeligt stammer ordet fra en genitivform af ”træl”. En træl var vikingernes slaver. Dengang en arvelig titel, så en træls børn blev automatisk slaver også.

I løbet af de seneste årtier har ordet ”træls” stille og rolig bredt sig til resten af landet. Der er ingen tvivl om at ordet stadig primært bruges af jyder, men resten af danskerne kommer stille og rolig med. De unge jyder synes også at bruge ordet mere og mere – måske for at skille sig ud fra resten af Danmark med deres ”eget” kendeord.

Eksempler på brug:

Du er træls = du er irriterende eller anstrengende 

Det var en træls situtation = en ubehagelig

Et træls arbejde = et møgjob

I 1920’er brugte digteren Johannes Jørgensen også i et oversat dig ”Vil du ej længer vandre med Guds glade og fattige Venner, men have Stav og Pung og Sko og Penge, blive Træls og tung”

Ordet træls har således fundet plads i det danske sprog, og bliver mere og mere brugt. Mon ikke vi i løbet af de kommende år også ser det som officlelt optaget i retskrivningsordborgen. Det må tiden vise. 

Kilde: https://drkoch.dk/traels-det-jyske-udtryk/ 

Du kan også læse om Escape Rooms her

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: