Din digitale ordbog

Talgknopper definition

Talgknopper – eller komedoner som det bliver kaldt i den lægevidenskabelige verden – er små hudorme, der ikke er blevet eksponeret for luft.  Det er små kirtler, der bliver danner under huden på grund af hormonproduktion. i forbindelse med, at talgkirtler bliver tilstoppet af fedt, bakterier og døde hudceller.

talgknopper definition

Talgknopper i puberteten

Talgknopper er meget almindelige for unge mennesker i pubertetsalderen, fordi man i netop denne fase af livet har en forhøjet hormonproduktion. Dette resulterer i, at kroppen producerer ekstra meget talg.

Talgknopper vil ofte forsvinde efter puberteten, da hormonproduktionen også falder til et normalt niveau. Det betyder at produktionen af talg også falder drastisk. Det er dog også helt normalt at have talgknopper ind i det voksne liv. 

Mange tror at talgknopper kan reguleres via kost. Dette er dog ikke rigtigt. Talgknopper kommer udelukkende som følge af forhøjet hormonproduktion, som ikke kan styres af hverken kost eller livsstil.

Talgknopper kan forekomme over hele kroppen. Det er dog dele af kroppen, hvor der produceres mest fedt og er udsat for flest bakterier, der oftest er udsat for talgknopper. Dette er for eksempel panden, og næsten. 

Talgknopper kan behandles ved hjælp af daglig kemisk eksfoliering af huden. Det er vigtigt, at man ikke skrubber huden, da dette blot vil irritere huden og gøre problemet værre. 

Kilde: LACTOClear.dk

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: