Din digitale ordbog

Rollator Definition

Rollator

En rollator er et gangstativ med hjul. Den er beregnet til at give brugeren støtte, hvis man eksempelvis har svært ved at gå på grund af svage muskler eller smerter i leddene. Det kan også være, at man har brug for ekstra støtte i forbindelse med genoptræning efter sygdom eller en ulykke. 

Der er mange fordele forbundet med brug af en rollator. Den vigtigste er nok, at man kan holde sig selv og sin krop igang. Motion er meget vigtig i forbindelse med forebyggelse af knogleskørhed og andre aldersrelaterede symptomer.

Hvis man er usikker på benene eller lider af svimmelhed og dårlig balance, så giver en rollator mulighed for at komme op af sofaen og ud af hjemmet og på den måde vedligeholde den daglige sociale kontakt, ligesom man får en god følelse af at kunne klare sig selv. 

En rollator giver et mere sikkert gangmønster og forbedrer ens gang med både øget skridtlængde og hastighed og så forebygger den fald. De fleste rollatorer til udendørs brug er forsynes med et sæde, så man har mulighed for at tage et hvil undervejs. 

Mange rollatorer har også en form for taske eller indkøbsnet monteret foran, hvilket giver god mulighed for at transportere sine dagligvare indkøb hjem fra det lokale supermarked. 

Generelt er det anbefalingen, at man hellere skal anskaffe sig en rollator for tidligt- end for sent. Mange er imidlertid tilbageholdende fordi de forbinder brug af rollator med sygdom eller handicap, hvilket kan hænge sammen med, at de fleste rollatorer har et kedeligt udseende og en dårlig funktionalitet. Heldigvis kan man idag få rollatorer, hvor der er sat kraftig fokus på, at ergonomien skal være i orden og så er der de seneste par år kommet nye modeller på markedet, hvor der er arbejdet meget med designet og farverne, så man ikke længere behøver være flov over at vise sig med sin rollator.
Kilde: https://senior24.dk/4-rollator

Du kan også læse om krykker her

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: