Din digitale ordbog

Radon Definition

Radon definition

Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden.  Radon er grundstof nr. 86 placeret i det periodiske systems 18. gruppe med atomtegn Rn. 

F.E. Dorn opdagede i 1900 radon, som en radioaktiv gas, der strømmer ud af radium og radiumforbindelser. Radon er en såkaldt ædelgas, der stammer fra det radium, der er naturligt forekommende i almindelig jord og mange byggematerialer. 

Radon kan hverken ses, lugtes eller smages og for høje koncentrationer af radon, i for eksempel boliger, kan indebære en sundhedsrisiko for mennesker. Radon kan øge risikoen for lungekræft, og er man samtidig ryger, forøges risikoen. Ifølge WHO er radon den næst vigtigste medvirkende årsag til lungekræft, efter aktiv rygning.

Man anslår, at radon i danske boliger er en medvirkende årsag til omkring 9 pct. af alle nye lungekræfttilfælde, det vil sige omkring 300 tilfælde om året. I de fleste radonrelaterede kræfttilfælde er de ramte rygere. Risikoen ved radonudsættelse er cirka 25 gange større for rygere end for personer, som aldrig har røget, men der er også en risiko for ikke-rygere.

Jo længere tid en person opholder sig i et hus, der indeholder radon, og jo mere radon der er i luften, desto større er risikoen for at udvikle lungekræft. 
Kilde: www.radonhuset.dk

Du også læse om Heliumballoner her

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: