Portvin definition – Portvin er over de seneste par årtier blev en ekstrem udbredt og populær kategori af vine. De findes i mange prisklasser og dermed også kvaliteter.
Portvine produceres på druer, der høstes i Portugal. Trods et årelangt ry og rygte er portvine i dag langt mere end noget man alene stiller på bordet til desserten eller kaffen. Flere unge har også fået smag for portvin de seneste år.
Mange forbinder primært med portvin som en vin, der primært sættes på bordet i forbindelse med finere middagsselskaber. Også til dessereter og til kaffen har portvinen også være sat på bordet. Det ses typisk ved specielle aftener og anledninger, som på nytårsaften til når der serveres kransekage.
Generelt set fremstilles portvin på portugisiske druer. Vinen er kendetegnet ved at have en højere alkoholprocent og koncentration af restsukker end traditionelle rødvine.
Historien bag portvin
Historisk set trækker portvinen tråde helt tilbage til år 1095, hvor en Greve Henry af Bourgogne introducerede Portugal for den franske Pinot Noir-vin, som siges at være den oprindelige forgænger til nutidens portvine.
Fra midten af 1350’erne etablerede Portugal og England et fiskerisamarbejde, hvorefter englænderne for alvor begyndte at flokkes på portugisiske grund. Dette skete især i og omkring ”Douro-regionen”, der i dag er verdenskendt for stor og traditionsrig portvinsproduktion.
Kilde: https://densidsteflaske.dk/collections/portvin
Læs også definitionen af aftensmad her.