Din digitale ordbog

Ønske definition

Ønske definition – Et ønske er et håb eller et ønske om noget. I fiktion kan ønsker bruges som plot-enheder. I vandrehistorier er muligheder for at blive tildelt et et ønske eller håbet om at ønsker går i opfyldelse temaer som ofte bruges.

ønske definition


Flere kulturer beskæftiger sig med skikke, der indebærer ønske-tildeling, såsom at blæse lysene ud på en fødselsdagskage, bede, se en stjerneskud om natten, smide en mønt i en ønskebrønd eller springvand og bryde et ønskeben på en kalkun, blæse en mælkebøtte eller skriver ønsker på et bånd eller en himmellygte. Mange mener, at sådanne ønsker kun kan gå i opfyldelse, hvis de holdes hemmelige for andre mennesker. Andre mener derimod, at ønsker kun bliver opfyldt, hvis de bliver fortalt til en anden.

Inden for hinduisme, buddhisme og jainisme blev Kalpavriksha-træerne ( på dansk ønsketræ) engang antaget til at have haft evnen til at imødekomme ønsker. Cintamani-sten af hindu-buddhistisk oprindelse anses for at sidestille filosofens sten fra vestlig alkymi og menes også at være i stand til at opfylde ethvert ønske.

I mere moderne tid er ønsker blevet forbundet med fødselsdage, juleaften og andre højtider, hvor børn af alle aldre laver ønskesedler. Til fødselsdag gives disse til familiemedlemmer og venner og til jul sendes de ofte til julemanden.

Kilde: Ønskekskyen.dk

Læs også definitionen af drømmetydning her.

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: