Hvad er et industrikøkken? Et spørgsmål, der kan være værd at stille sig selv, hvis man skal arbejde i catering- eller restaurationsbranchen.
Det som adskiller et industrikøkken fra et almindeligt privat køkken er først og fremmest størrelsen og dernæst køkkeninventaret. Det som kendetegner et industrikøkken er, at det bruges til at lave mad til mange personer ad gangen. En restaurants køkken eller en kantines køkken for den sags
skyld, skal være gearet til at kunne lave en masse retter på kortest muligt tid. Kunsten er at kunne levere så meget som muligt uden at gå på kompromis med madens kvalitet. Dette er lettere muligt i et køkken, som er opsat til at håndtere store mængder mad, end i et køkken, der egner sig bedst til at anrette private arrangementer. Ofte er det, det samme mad, som bliver produceret i et industrikøkken hver eneste dag. Derfor er industrikøkkener typisk indrettet efter et samlebånds-princip, hvor man gennem en effektiv indretning forsøger, at gøre køkkenets processer så lette som muligt.
Hvad er et storkøkken så?
Forskellen på et industrikøkken og et storkøkken kan være svær at få øje på. Som udgangspunkt er de to definitioner meget nært beslægtede, men forskellen skal findes i og omkring industrikøkkenets samlebånds-opsætning. Når man laver et storkøkken går man ikke helt ligeså meget op i, at lave “stationer” som bidrager til en samlebånds-effekt. Dette skyldes at man i storkøkkener ikke er bundet til de samme retter i ligeså høj grad, som man er i et industrikøkken. Et industrikøkken er meget typisk for en restaurant eller et hotel, hvor man laver de samme retter hver dag, eksempelvis ud fra et fast menukort. I højere grad ville man kunne se et storkøkken i kantiner, plejehjem, hospitaler, hvor menuen ikke er den samme hver dag. Men hvor der også laves mad til mange mennesker ad
gangen.
Kilde: https://ocb.dk/
Læs også definitionen på champagne her.