Din digitale ordbog

Halsnæs Definition

Halsnæs definition

Halsnæs er et område i den nordvestlige del af Nordsjælland. Det består af to større byer – Frederiksværk og Hundested –  og en række mindre lokalsamfund og havnemiljøer med hver deres charme og kendetegn. Herunder kender flere og flere Lynæs, der er et af Danmarks bedste surf-spots samt Torup, der huser det økologiske bysamfund Dyssekilde.

Frederiksværk husede i gamle dage et kanonstøberi og havde også en omfattende produktion af kobbermønter til hele verden. Frederiks-værk er opkaldt efter Frederik den IV, der forbandt byens kanaler med Danmarks største sø – Arresø – i 1717

Hundested er ligeledes opkaldt efter royale gerninger, men ikke som man skulle tro efter hunde. Og dog – nemlig sælhunde! Hundested havde et stenrev – kaldet hunderevet – som konger omkring 1800-tallet valfartede til for at jagte sælerne.

Der er seks folkeskoler i Halsnæs Kommune, der dækker det geografiske område. Kommunen er et produkt af kommunesammelægningerne i 2007. Før da hed det Hundested Kommune og Frederiksværk Kommune. Kommunen er en vand-kommune, og du kan faktisk ikke være længere end fem kilometer fra vand (fjord, hav eller sø), når du er i Halsnæs.

Af kulturelle elementer kan nævnes Gjethuset, der er det største kulturhus nord for København, Mejeriet i Torup, Frederiksværk industrimuseum og ikke mindst grønlandsfareren Knud Rasmussens hus på kysten mellem Hundested og fiskerlejet Kikhavn.

Læs mere om Halsnæs, områdets historie og de mennesker, der bor der på vielskerhalsnaes.dk

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: