Halsnæs er et område i den nordvestlige del af Nordsjælland. Det består af to større byer – Frederiksværk og Hundested – og en række mindre lokalsamfund og havnemiljøer med hver deres charme og kendetegn. Herunder kender flere og flere Lynæs, der er et af Danmarks bedste surf-spots samt Torup, der huser det økologiske bysamfund Dyssekilde.
Frederiksværk husede i gamle dage et kanonstøberi og havde også en omfattende produktion af kobbermønter til hele verden. Frederiks-værk er opkaldt efter Frederik den IV, der forbandt byens kanaler med Danmarks største sø – Arresø – i 1717
Hundested er ligeledes opkaldt efter royale gerninger, men ikke som man skulle tro efter hunde. Og dog – nemlig sælhunde! Hundested havde et stenrev – kaldet hunderevet – som konger omkring 1800-tallet valfartede til for at jagte sælerne.
Der er seks folkeskoler i Halsnæs Kommune, der dækker det geografiske område. Kommunen er et produkt af kommunesammelægningerne i 2007. Før da hed det Hundested Kommune og Frederiksværk Kommune. Kommunen er en vand-kommune, og du kan faktisk ikke være længere end fem kilometer fra vand (fjord, hav eller sø), når du er i Halsnæs.
Af kulturelle elementer kan nævnes Gjethuset, der er det største kulturhus nord for København, Mejeriet i Torup, Frederiksværk industrimuseum og ikke mindst grønlandsfareren Knud Rasmussens hus på kysten mellem Hundested og fiskerlejet Kikhavn.
Læs mere om Halsnæs, områdets historie og de mennesker, der bor der på vielskerhalsnaes.dk