Din digitale ordbog

Citat

Citat definition

En gentagelse af en sætning, sætning eller passage fra tale eller tekst, som nogen har sagt eller skrevet. 

Citater bliver ofte som en litterær enhed til at repræsentere nogens synspunkt og kan både anvendes professionel og mere løssluppent. Et eksempel på anvendelse af citater er i professionel brug, er i en akademisk afhandling, hvor man citerer en forsker som har udtalt noget, som er med til at understøtte den pointe, som man vil frem til i den akademisk afhandling. Et eksempel på anvendelse af citater i mere løssluppent brug er hvor man i en bryllupstale anvender et eller flere citater omkring kærlighed.

Et eksempel på et meget kendt citat er ”Dem som aldrig har begået en fejl, har aldrig prøvet noget nyt”, som blev sagt af teoretiske fysiker Albert Einstein. Dette citat er sidenhen blevet brugt adskillige gange for at understrege at ingen er fejlfri og at det kan resultere i fejl, hvis man forsøger sig med noget, som man ikke har prøvet før.

Nogle personer mere berømte for deres citater end andre og en lang række personlighed er i dag kendte for deres citater, som ellers er sagt for adskillige år tilbage. Førnævnte Albert Einstein er et godt eksempel herpå, men også kunstneren Andy Warhol. I dag betragtes adskillige af hans citater som rent kurs og mange af citaterne kan faktisk købes indrammet.

Kilde: https://www.citatdatabase.dk/

Du kan også læse om speak her

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: