Champagne er en mousserende vin der produceres efter Champagne metoden eller ’Méthode Champenoise’, som den hedder på fransk. Der er en række strenge krav til produktionen af en mousserende vin, før den må kalde sig Champagne.
Alle druer til Champagne skal dyrkes og høstes udelukkende fra marker med klassificering AOC, op til Grand Cru, i Champagne-distriktet, i Frankrig, nord for Paris. Vinen skal derudover lagres i minimum 15 måneder på flaske og vinens andengæring skal også finde sted i flasken.
Champagne Distriktet er beliggende i det nordøstlige Frankrig. I Champagne dyrkes 3 druesorter; Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. De 2 Pinot sorter er blå druer, som normalt bruges til rødvin og Chardonnay er en grøn drue, som normalt bruges til hvidvin. Normalt angives der ikke årgang for en Champagne, men nogle af de bedre producenter laver i visse år en “vintage” (årgangschampagne). Vintage anses for at være de bedre Champagner, og de tåler og udvikler sig ved lagring langt bedre end de almindelige “non-vintage” typer.
Basis Champagnen sammensættes af basis vin fra flere årgange og druesorter. Når vinen er blandet, skal den forvandles til Champagne. Vinen tappes på kraftige flasker, og efterfølgende tilsættes der gær og sukker for at starte gæringsprocessen. Flaskerne forsegles og lagres efterfølgende i vinslottets kælder, hvor flaskerne jævnligt roteres for at udvikle sig. Afslutningsvis skal flaskerne ligge med kapslen nedad for at fjerne de døde gærceller via nedfrysning af flaskehalsen. Ved sidste skridt, inden vinen kan kaldes for Champagne, tilsættes sukker, og flasken forsegles med korkprop og ståltråd.
Kilde: Philipsonwine.com“
Du kan også læse om gin her