Din digitale ordbog

Bogtryk definition

Bogtryk er en proces til massereproduktion af tekst og billeder ved hjælp af en skabelon. De tidligste ikke-papirprodukter, der involverer trykning, inkluderer cylindertætninger og genstande såsom Cyrus-cylinderen og Nabonidus-cylindrene. Den tidligste kendte form for trykning, der blev anvendt på papir, var træbloktryk, som dukkede op i Kina før år 220. Det ville dog ikke blive anvendt på papir før i det syvende århundrede. Senere udvikling inden for trykteknologi inkluderer den bevægelige type, der blev opfundet af Bi Sheng omkring år 1040.

Gutenberg og den tidlige europæiske bogtrykkerkunst

Omkring år 1450 introducerede Johannes Gutenberg det første flytbare trykningssystem i Europa. Gutenberg var den første til at skabe sine trykstykker af en legering af bly, tin, antimon, kobber og vismut – de samme komponenter, der stadig bruges i dag. Johannes Gutenberg begyndte at arbejde på sin trykpresse omkring 1436 i partnerskab med Andreas Dritzehen og Andreas Heilmann, som ejede en papirfabrik.

I Danmark indførte den tyske bogtrykker Johann Snell bogtrykkerkunsten, da han i 1482 åbnede sin forretning i Odense. Der skulle gå 13 år, før Gotfred af Ghemen trykte den første bog i Danmark og på dansk: Den danske Rimkrønike.

bogtryk definition

I dag bruges trykmetoden både til trykning af bøger og magasiner. Teknologien benyttes også til at printe kunst. Her benyttes teknologien til at lave litografier af kunst.

Kilde: Ecograf.dk

Læs også Mølleordbogens definition af drømmesymboler her.

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: