Din digitale ordbog

Ble definition

Ble definition – En ble er en type undertøj, der gør det muligt for brugeren at tisse eller afføre uden brug af toilet. Ved at absorbere tis  eller holde på afføringen forhindres tilsmudsning af ydre beklædning eller det ydre miljø. Når bleer bliver våde eller snavsede, skal de udskiftes, generelt af en anden person som en forælder eller omsorgsperson. Manglende udskiftning af en ble kan resultere i hudproblemer omkring det område, der er omfattet af bleen.


ble definition

Den moderne ble

I det 19. århundrede begyndte den moderne ble at tage form, og mødre i mange dele af verden brugte bomuldsmateriale, der blev holdt på plads med en sikkerhedsnål. Stofbleer blev for første gang masseproduceret i 1887 af Maria Allen.

Bleer er lavet af en stofklud eller syntetiske engangsmaterialer. stopfbleer er sammensat af lag af stof såsom bomuld, hamp, bambus, mikrofiber eller endda plastfibre, såsom PLA eller PU, og kan vaskes og genbruges flere gange. Engangsbleer indeholder absorberende kemikalier og smides væk efter brug.

En ble bæres primært af spædbørn, småbørn, der endnu ikke er trænet i potte, og af børn, der oplever sengevædning. De bruges også af voksne med inkontinens, under visse omstændigheder, hvor adgang til et toilet ikke er tilgængelig. Dette kan for eksempel være patienter, der er sengebunden på et hospital, personer med visse former for fysisk eller psykisk handicap og mennesker, der arbejder under ekstreme forhold, såsom astronauter. Det er ikke ualmindeligt, at folk bærer bleer i tørdragt.

Kilde: babykasse.dk

Læs også definition af inkontinens her.

Dette ord tilhører ordbogskategorierne: